23 Ekim 2016 Pazar

Test-39 / 10 SORU


1. Aşağıdakilerden hangisi konut dokunulmazlı- ğını ihlal suçu için yanlış bir kuraldır?

A) Konut dokunulmazlığını ihlal suçunun takibi şikâyete bağlıdır.
B) Rıza ile girdikten sonra konuttan çıkmayan kişi de bu suçun failidir.
C) Suçun gece vakti işlenmesi hâlinde verilecek cezada artırıma gidilir.
D) Bir kimsenin konutuna rızasına aykırı olarak giren kişi bu suçun failidir.
E) Açık bir rızaya gerek duyulmaksızın girilmesi mutat olan yerler dışında kalan iş yerleri ve eklentileri hakkında bu suç hükümleri uygulanmaz.



2. Hangi eşya hakkında yapılan hırsızlık bu su- çun nitelikli hâllerinden sayılmaz?

A) Kamu kurum ve kuruluşlarında bulunan eşya hakkında yapılan hırsızlık
B) İbadete ayrılmış yerlerde bulunan eşya hak- kında yapılan hırsızlık
C) Herkesin girebileceği bir yerde bırakılan eşya hakkında yapılan hırsızlık
D) Halkın yararlanmasına sunulmuş ulaşım araçlarının belli varış yerlerinde bulunan eşya hakkında yapılan hırsızlık
E) Halkın yararlanmasına sunulmuş ulaşım araçlarının belli kalkış yerlerinde bulunan eşya hakkında yapılan hırsızlık



3. Aşağıdakilerden hangisi 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun koyduğu kurallara aykırıdır?

A) Suç işleyen kişi hakkında işlenen fiilin ağır- lığıyla orantılı ceza ve güvenlik tedbirine hükmolunur.
B) Kasten yaralama suçları hakkında yabancı ülke mahkemelerinden verilen hükümler teker- rüre esas olur.
C) Ceza kanunlarının uygulanmasında “çocuk” deyiminden; henüz on sekiz yaşını bitirmemiş kişi anlaşılır.
D) Türk Ceza Kanunu’nun genel hükümleri, özel ceza kanunları ve ceza içeren kanunlardaki suçlar hakkında uygulanmaz.
E) Geçici veya süreli kanunların, yürürlükte bulundukları süre içinde işlenmiş olan suçlar hakkında uygulanmasına devam edilir.

4. (A), son 6 aydır işten çıkartıldığı için kira öde yememektedir. Ev sahibi (B), (A)’nın kahve- hanede kumar oynadığını görür ve herkesin önünde (A)’ya “Kardeşim, ayıptır! günahtır! Benim de bakmam gereken bir ailem var, oyun oynadığına göre paran vardır, kiranı neden ödemiyorsun?” diye sitem eder. Durumu daha önce (B)’ye izah eden (A) içinde bulunduğu durumun da etkisiyle (B)’ye şu sözleri söyler: “Biraz adam ol! Durumu anlayışla karşıla, terbiyesiz, insafsız, tefeci herif.” (A) bununla da yetinmeyip (B)’ye yumrukla saldırır. (B) de (A)’ya saldırır ve kavgada (A)’nın burnu kırılır.
Bu verilere göre aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A) (A) ile (B) arasında karşılıklı olarak hakaret vardır dolayısıyla haksız tahrikten her ikisi de eşit oranda yararlanır.
B) Ev sahibi (B), kiracısı (A)’yı içinde bulunduğu işsizlik durumunu bile bile rencide etmiştir. Dola- yısıyla (A)’nın haklı hakaretine maruz kalmıştır.
C) (A)’nın kira ödememesi 5237 sayılı TCK’nin 129. maddesi anlamında haksız bir fiil olarak görülme- lidir. Dolayısıyla (B)’nin sözleri hakaret suçu dahi sayılsa hâkim cezayı üçte birine kadar indirilebile- ceği gibi, ceza vermekten de vazgeçebilecektir.
D) (B) kendisine saldırıyı defetmek için (A)’ya saldı- rır. Yumruk kullanması meşru müdafaa savun- masından istifade etmesi için gerekli orantılılık ilkesi bakımından uygundur. Dolayısıyla (B), (A)’nın burnunu kırmaktan dolayı suçlanamaz.
E) (A) ve (B) karşılıklı olarak birbirlerine hakaret ettiklerinden hâkim, 5237 sayılı TCK’nin 129. maddesinin 3. fıkra hükmünü uygulayarak ta- raflardan her ikisi veya biri hakkında verilecek cezayı üçte birine kadar indirilebileceği gibi, ceza vermekten de vazgeçebilir.



5. Yabancı bir ülkede işlenen veya işlendiği iddia edilen bir suç nedeniyle hakkında ceza kovuşturması başlatılan veya mahkumiyet kararı verilmiş olan bir yabancı, talep üzerine,
kovuşturmanın yapılabilmesi veya hükmedilen cezanın infazı amacıyla geri verilebilir. Geri verme talebinin kabul edilmeyeceği hâller ba- kımından aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) İşlenen suç Türk kanunlarına göre suç değilse
B) İşlenen suç zaman aşımına veya affa uğramış değilse
C) İşlenen suç Türkiye’nin yargılama yetkisine giren bir suç ise
D) İşlenen suç düşünce suçu veya siyasi ya da askerî suç niteliğinde ise
E) İşlenen suç Türkiye Devletinin güvenliğine karşı, Türkiye Devletinin veya bir Türk vatan- daşının ya da Türk kanunlarına göre kurulmuş bir tüzel kişinin zararına işlenmişse



6. Köylü (K) kendisine ait koyunlardan birisinin komşusunun ahırına girdiğini görür. Köydeki örf ve adet, (Teamül) koyunların karışması hâlinde ahır sahibinin rızası aranmaksızın ahı- ra girilip çıkartılmasıdır. Bu teamüle güvene- rek (K) koyununu komşusunun ahırına girerek çıkartır ve kendi ahırına koyar. Komşusu ise (K) hakkında konut dokunulmazlığını ihlal suçundan şikâyetçi olur. Bu verilere göre aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A) (K) konut dokunulmazlığını ihlal etmekten sorumlu olur.
B) Ahır konut değildir. Konut olması için insanın yaşadığı bir alan olmalıdır.
C) (K)’nin buradaki sorumluluğu ancak taksirle konut dokunulmazlığının ihlali suçunu oluştu- rur ve cezası ona göre belirlenmelidir.
D) (K), komşusunun rızası olmasa da gerekirse gece vakti yahut kuvvet kullanarak komşusu- nun ahırına girerek koyununu alabilmelidir.
E) (K), köydeki geçerli olan teamüle uygun hare- ket etmiştir. Dolayısıyla, bir hukuka uygunluk nedeninin varlığı konusunda kaçınılmaz bir ha- taya düşmüştür. Bu hata kusurluluğu ortadan kaldırır, dolayısıyla fiil suç oluşturmaz.

7. (A) soymak için girdiği mağazada direnişle karşılaşır ve güvenlik görevlisini öldürmek zorunda kalır. A’nın eylemi neticesinde oluşa- cak sorumluluğu aşağıdakilerden hangisi en iyi tanımlar?

A) (A) hırsızlık suçunu silah kullanarak yaptığın- dan yağma ve adam öldürme vakıasına sebep olmuştur. Ortada birden fazla suç vardır. An- cak (A) işlediği suçlardan sadece cezası ağır olanıyla sorumlu tutulmalıdır.
B) (A) direnişle karşılaşmasaydı güvenlik görev- lisini öldürmeyecekti. Direnişi yapan güvenlik görevlisinin (A)’ya başka şans bırakmaması verilecek cezada indirim nedeni sayılacaktır.
C) (A)’nın kastı adam öldürmek olmadığından ne- ticesi sebebiyle ağırlaşmış suçtan bahsedilir.
D) Olayda fikri içtima vardır. Dolayısıyla her iki suçtan da ayrı ayrı ceza almalıdır.
E) (A) kasten adam öldürmekten sorumludur.



8. 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre, suçların soruşturma ve kovuşturması sırasın- da Cumhuriyet savcısı, hâkim veya mahkeme tarafından yazılı olarak istenilen bilgilere kaç gün içinde cevap verilmesi zorunludur?

A) Yedi
B) On
C) On dört
D) Yirmi
E) Yirmi bir



9. 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre, bir güvenlik tedbirine mahkûm edilen sanığın yargılama giderleri kime yüklenir?

A) Sanığa
B) Devlet Hazinesine
C) Mağdura
D) Müdahile
E) Kanuni temsilciye



10. Aşağıdakilerden hangisi, mağdurun kovuşturma evresinde kullanabileceği haklardan değildir?

A) Kamu davasına katılma
B) Tanıkların davetini isteme
C) Duruşmadan haberdar edilme
D) Delillerin toplanmasını isteme
E) Tutanak ve belgelerden vekili aracılığı ile örnek isteme



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder